Home > St. Adrianuskerk

St. Adrianuskerk

Bezienswaardigheid: St. Adrianuskerk

Plaats:

J.B.Verlooyplein - Houtvenne

Omschrijving:

St. Adrianuskerk in neo-romaanse stijl, oorspronkelijke kapel afgebrand in 1587, heropgebouwd in 1610. Oorspronkelijk koor is in de nieuwe kerk van omstreeks 1816 opgenomen. Neoclassicistische eiken lambrisering met medaillons van Petrus en Paulus (1840).

  • Kuip van de preekstoel in eik (1822), eiken biechtstoelen.
  • De predikstoel: de kuip is thans opgenomen in het koor.
  • Prachtig beeldhouwwerk uit de 18de eeuw.
  • Doopvont: bestaat uit drie losse onderdelen met een tijdsverschil van driehonderd jaar.
    De kuip is uit de 15 e eeuw; de voet uit de 17 e eeuw en het deksel uit de 18de eeuw.

St.-Adriaan werd aanroepen tegen een plotse dood en tegen de pest. Hij was de beschermheilige van de soldaten, de gevangenisbewaarders, scherprechters, smeden en dienstboden.In Houtvenne werd zijn hulp afgesmeekt bij pijnen in de ingewanden, armen en benen. Zondag na 4 maart, feestdag van St.-Adriaan, worden de paarden gezegend. Waarschijnlijk omdat vroeger veel soldaten te paard, hun zegen te Houtvenne kwamen afsmeken.
Op de zondag voor de feestdag van St.-Jakobus (25 juli) 1653 werd de relikwie van St.-Adriaan, geschonken door de oud-Minderbroeders van Herentals, plechtig overgebracht naar de kerk te Houtvenne, in aanwezigheid van prelaat Wichmans van Tongerlo en de schuttersgilden uit de omgeving. Deze overbrenging gaf het ontstaan aan Houtvenne-kermis op de zondag voor 25 juli.

In de onmiddellijke nabijheid van de kerk: een oude gietijzeren wegwijzer.

Foto's:

   
kerk Houtvenne
wegwijzer
   

Sluitingsdagen

  • dinsdag 26 februari 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout