Hinderpremie bij wegenwerken

Als uw onderneming hinder ondervindt van openbare werken die de toegang tot uw vestiging ernstig bemoeilijken, kan u onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen van de Vlaamse overheid.

Hinderpremie

Hinderpremie

De voorwaarden in een notendop:

De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen en richt zich voornamelijk op de detail­handel (‘winkeliers’), de horeca en diensten waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is. Het is een forfaitair bedrag dat u krijgt om u te helpen de nodige maatregelen te treffen en als aanmoediging om te blijven ondernemen. 

Andere voorwaarden:

  • Maximum 9 werknemers in dienst
  • Vaste openingsuren
  • Ernstige hinder door wegenwerken:
    • de rijbaan wordt geheel of gedeeltelijk afgesloten;
    • de werken hebben een oppervlakte van meer dan 50 m2;
    • de werken duren minstens 30 opeenvolgende dagen.

De volledige informatie vindt u op de website van het Agentschap Ondernemen en Innoveren

De handelaar wordt zelf door VLAIO gecontacteerd als hij recht heeft op een hinderpremie. Om in aanmerking te komen voor een hinderpremie (en voor een eventuele sluitingspremie die daarop kan volgen), moet de vestiging gelegen zijn binnen de hinderzone. 

Om een zone met ernstige hinder te bepalen, wordt gekeken naar de geregistreerde gegevens in het GIPOD, de databank van wegenwerken.

Overige premies

Overige premies

Naast de hinderpremie, is er ook de zogenaamde sluitingspremie. Wanneer u uw zaak voor minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen moet sluiten wegens de werken, heeft u recht op de sluitingspremie.

De volledige informatie vindt u op de website van het Agentschap Ondernemen en Innoveren.