FSC-hout

FSC-hout is hout dat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. FSC staat voor forest stewardship council, (= raad voor duurzaam bosbeheer) een onafhankelijke, internationale, niet-gouvernementele non-profitorganisatie van boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Deze organisatie streeft naar verantwoord bosbeheer over de hele wereld. Verantwoord bosbeheer voldoet aan drie voorwaarden: het houdt rekening met het milieu, respecteert sociale aspecten (zoals de rechten van lokale gemeenschappen en bosarbeiders), en is economisch haalbaar. Dus niet alleen het milieu maar ook de mensen varen er wel bij.

Waarom FSC-hout kopen?

Waarom FSC-hout kopen?

Niet alle houtwinning gebeurt op een verantwoorde manier: uitbuiting van lokale gemeenschappen, ontbossing zonder heraanplanting, illegale houtkap, bosarbeiders laten werken in onveilige omstandigheden, ... FSC-gelabeld hout, daarentegen is afkomstig van bossen waarvan de biologische rijkdom wordt beschermd, waarvan de ontginning gereglementeerd is en gecontroleerd, zodat zowel de arbeiders als de lokale bevolking worden gesteund.

Door FSC-hout te kopen kiest men voor een bosbeheer dat het milieu respecteert, de plaatselijke bevolking vooruit helpt en economisch rendabel is.
Ook de gemeente gebruikt in al haar werken FSC-gelabeld hout in plaats van niet gelabeld hout.

Welke houtproducten hebben FSC-label?

Welke houtproducten hebben FSC-label?

Bij steeds meer houthandelaars en doe-het-zelfzaken kan je FSC-hout vinden: planken, tuinmeubelen, hout voor terrassen, vloeren, ramen, daktimmerwerk, gevelbekledingen, plaatmateriaal, speelgoed en nog veel meer!

Hoe kan je FSC-gecertificeerd hout herkennen?

Hoe kan je FSC-gecertificeerd hout herkennen?

  • Facturen vermelden dat het product FSC-gcertificeerd is en dragen het chain of custody-nummer. Vb.: SGS/COC/0755/6525/0184
  • Het FSC-label is het meest duidelijke teken dat men FSC-gecertificeerd hout koopt.

Voor meer informatie over FSC-hout & een lijst met verkooppunten en leveranciers:

Bestel de FSC-gids: een handig hulpmiddel met praktische informatie voor zij die regelmatig FSC producten aankopen. De gids kost 10 Euro per exemplaar (+ 2 Euro verzendingskosten). Info en bestellen: Fair Timber vzw, info@fair-timber.be, 016 22 61 37

Ook de milieudienst heeft een lijst met de leveranciers van FSC- hout uit de omgeving van Hulshout.