Site Ter Nethe – Aanleiding archeologisch onderzoek

De geplande infrastructuurwerken ter ontwikkeling van ‘Site Ter Nethe’ vormen de aanleiding van het archeologisch vooronderzoek. In een eerste fase werd er een bureauonderzoek uitgevoerd, wat toegevoegd werd aan de vergunningsaanvraag voor de buiteninfrastructuur voor Site Ter Nethe, met het oog op het bekomen van een in aktegenomen archeologienota in het kader van het Onroerenderfgoeddecreet (12 juli 2013) en het Onroerenderfgoedbesluit (16 mei 2024) van de Vlaamse Regering. In het kader van het Onroerenderfgoeddecreet en het Onroerenderfgoedbesluit van de Vlaamse Regering is de eigenaar en gebruiker van gronden waarop zich archeologische waarden bevinden verplicht deze waarden te behoeden en te beschermen voor beschadiging en vernieling.

In een uitgebreide theoretische studie werden historische, cartografische, geologische, geografische en bodemkundige bronnen onderzocht. Na terugkoppeling aan het hedendaagse terreingebruik en de bouwplannen van de opdrachtgever, kan geconcludeerd worden dat tot op heden onvoldoende informatie gegenereerd is om de mogelijke impact van de geplande werken op een eventueel archeologisch vondsten- en sporenbestand aan te tonen.

Uit dezelfde studie kan niet met zekerheid gesteld worden dat er een, goed bewaarde, archeologische site aanwezig is en dat deze archeologische site bedreigd wordt door de geplande werkzaamheden. De aanwezigheid en bewaringstoestand van eventuele archeologische sites, alsook de potentiële bedreiging, kan enkel bevestigd worden door de uitvoering van een proefsleuvenonderzoek.

Daarom moet de gemeente Hulshout, in het licht van de bestaande wetgeving, eventuele belangrijke archeologische waarden onderzoeken voorafgaand aan de werken.

Voor de uitvoering van dit sleuvenonderzoek is een aanbesteding uitgevoerd en is ‘Studiebureau Archeologie’ aangesteld.

Uitvoering proefsleuvenonderzoek

Vanaf maandag 5 februari 2024 zal het archeologisch sleuvenonderzoek worden uitgevoerd op ‘Site Ter Nethe’. Aan de hand van een sleuvenonderzoek wordt de ondergrond geëvalueerd. De bedoeling is om een aantal vragen te beantwoorden zoals:

  1. Zijn er oudere sporen en structuren in de bodem bewaard?
  2. Wat zijn de gekende archeologische en historische gegevens en welke aanwijzingen bevatten de bestaande bronnen over het archeologische potentieel van het terrein?
  3. Zijn er gegevens gekend dat de bodem (deels) verstoord is?
  4. Wat is de impact van de geplande werken?
  5. Is er via archeologisch onderzoek of waarnemingen op aanpalende of nabijgelegen percelen al info beschikbaar over de dikte en de opbouw van het aanwezige bodemarchief?
  6. Is er een archeologische site aanwezig? Zo ja, wat zijn de karakteristieken en de bewaringstoestand ervan? Wat is de relatie met het landschap? Welke waarde heeft de site?

Het sleuvenonderzoek zal ongeveer 1 week duren. Tijdens deze werken wordt geen hinder voor de omwonenden verwacht.

Met dit vooronderzoek kan een inschatting gemaakt worden voor het verdere archeologietraject en kan dat, indien noodzakelijk, worden opgenomen in de aanbestedingsdossiers voor de bouwdossiers.