Identiteitskaart met vingerafdrukken

Eind november 2020 zijn we gestart met het uitreiken van nieuwe, nog beter beveiligde identiteitskaarten. De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een aangepaste lay-out en bevat een chip die de vingerafdrukken bewaart. Op die manier voldoet de nieuwe identiteitskaart aan de strenge internationale regels die identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. Komt u langs voor een nieuwe identiteitskaart? Dan moet u voortaan vingerafdrukken achterlaten.

We nemen vingerafdrukken bij het aanvragen en het afhalen van de identiteitskaart. Zo hebben we zekerheid dat de persoon die de kaart aanvraagt, ook de persoon is die de kaart afhaalt.

Bij de aanvraag van een Kids-ID nemen we geen vingerafdrukken.

Enkele belangrijke wijzigingen voor de nieuwe identiteitskaart

  • De nieuwe identiteitskaart bevat vingerafdrukken in de strijd tegen identiteitsfraude. De vingerafdrukken staan enkel op de beveiligde contactloze chip van de kaart. Er is geen centrale databank.
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Op de achterkant van de kaart staat een geperforeerd beeld van de foto.
  • De chip staat op de achterkant van de kaart waardoor u de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet steken.
  • Als nationaliteit is ‘BELG’ vervangen door ‘BEL’, conform de internationale regels.
  • De kaart heeft een andere kleurentint.

Enkel nieuwe kaart aanvragen als oude vervalt
Het is niet de bedoeling dat u zich spontaan aanmeldt voor een nieuwe elektronische identiteitskaart, zolang u nog een kaart heeft die geldig is. u ontvangt een oproep wanneer uw huidige kaart vervalt.

Meer info: tel. 015 22 40 11 of bevolking@hulshout.be