Eikenprocessierupsen

EikenprocessierupsDe eikenprocessierups komt voor op eikenbomen in grote delen van de provincies Antwerpen, Limburg en Noord-Brabant en in het Rijk van Nijmegen en in Zeeuws-Vlaanderen. Ook in de gemeente Hulshout zorgt de rups al enkele jaren voor overlast. In de maanden mei, juni en juli kan u behaarde rupsen aantreffen. Dat 'natuurverschijnsel' is de larve van een nachtvlinder, met name de eikenprocessievlinder. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts "in processie" op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn kaalgevreten takken in bomen. 

De overheid volgt deze ontwikkeling op de voet, omdat veel mensen na contact met brandhaartjes van deze rupsen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen kunnen krijgen. Vooral bij droog en winderig weer moeten wandelaars en fietsers voorzichtig zijn en hun huid beschermen tegen de brandharen.

Procedure

Procedure

Waarschuw het gemeentebestuur. Daar waar de risico's voor bewoners en bezoekers te groot dreigen te worden, zal overgegaan worden tot bestrijding van de rupsen.

Wat moet u vooral NIET doen?

Wat moet u vooral NIET doen?

De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden. Gebruik zeker geen insecticiden want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu. 
Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag u ook zeker niet doen! De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Hoe voorkomt u ongemak?

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. 
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. 
Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. 
Zo nodig ook kleren wassen. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. 

Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten uw arts!