65.000 Kempense senioren krijgen een gele doos

De gele doos

Het idee van een gele doos in de koelkast is ontstaan in Canada. Hulpdiensten verloren bij een interventie teveel tijd met het vragen en/of opzoeken van nodige informatie zoals een medicatielijst, medische achtergrond van de patiënt, contactgegevens van familie. Door die informatie te verzamelen en op een gemakkelijk te vinden plaats te leggen werden er levens gered. Ondertussen is de gele doos ook al in gebruik in Luxemburg, in Wallonië en in enkele Vlaamse gemeenten.

De eerstehulpdiensten zijn blij dat RPO Kempen dit initiatief neemt. Wanneer er zich een noodgeval voordoet, is de patiënt vaak niet in staat om de nodige (medische) gegevens door te geven. Ook de omgeving van de patiënt, overmand door emoties, is in veel gevallen geen hulp. De bestaande digitale platformen voor medische gegevensuitwisseling vangen dit probleem niet op. Ze zijn hier nog niet voldoende voor uitgebouwd.

Ook voor andere zorgverstrekkers, zoals de gezinszorg en thuisverpleging, kan de gele doos een hulp zijn bij een incident.

Wat hoort er in de gele doos thuis? Sowieso een kopie van de identiteitskaart of een recente foto, medische en andere gegevens (in te vullen op de medische fiche) over o.a. chronische aandoeningen, ziekten en allergieën, te contacteren personen bij een noodgeval en een medicatielijst (te vragen aan de apotheker of huisarts). Eventueel ook nog gegevens die nuttig zijn in het geval van vermissing, van belang voor mensen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie ( in te vullen op de fiche ‘Vermiste persoon’ of door toevoeging van het bestaande document van dementievriendelijke gemeente) of documenten m.b.t. wilsverklaringen.

Vanaf 2021 zal de “gele doos” gratis aangeboden worden aan de thuiswonende senioren van de meeste Kempische gemeenten. Zij zullen in de loop van het jaar hierover meer informatie krijgen van hun gemeente.

Meer info: zie ook  www.welzijnszorgkempen.be/gele-doos

 

Bekijk hier het volledige persbericht