CORONA-UPDATE: huidige richtlijnen verlengd tot 22 januari

Het Overlegcomité verlengde vrijdag 8 januari alle bestaande coronarichtlijnen. Er komen dus geen versoepelingen, maar er wordt ook niets verstrengd:

Eén versoepeling: De rijscholen gaan vanaf maandag opnieuw open. Tot nu waren de praktijkopleidingen en examens voor categorie B en BE en het terugkommoment voor het rijbewijs opgeschort.

Quarantaine:

- De strenge regels voor het reizen worden al zeker verlengd tot en met de krokusvakantie. Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden.

- Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn. Verplicht thuiswerk blijft aangehouden.

- Quarantaineplicht kan vanaf nu ook door lokaal bestuur gecontroleerd en gehandhaafd worden

Vaccins:

  • Het woonzorgcentrum en het zorgpersoneel worden weldra gevaccineerd
  • Vanaf maart komen de 65-plussers en de risicopatiënten aan bod, van oud naar jonger.
  • Vanaf april zijn de mensen met een ‘essentieel beroep’ aan de beurt. Om welke beroepen het precies gaat, wordt bepaald door de regering.
  • vanaf juni: de rest van de bevolking (zomer)

Er zullen in ons land vanaf maart 200 vaccinatiecentra geopend worden. Die komen bij de bestaande Covid-testdorpen.

Waar? Dit wordt in de komende weken beslist.

Het Overlegcomité is van oordeel dat het vandaag te vroeg is om de impact van de feestdagen, terugkerende reizigers en de heropening van de scholen te evalueren. Wel stellen we vast dat de situatie in ons land beter is dan in vele Europese landen. Het aantal besmettingen daalt langzaam. Toch moeten we uiterst voorzichtig blijven.

De vooruitzichten zijn goed, we houden nog even vol! 

Meer informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

Vaccinatieschema