Onze vaccinatiecentra draaien op volle toeren

De afgelopen weken kenden de vaccinatiecentra De Waai en De Zoerla enkele drukke dagen: vier lijnen die draaiden van 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Het gaat vooruit nu! Ondertussen kreeg bijna de helft van de inwoners uit de Eerstelijnszone Zuiderkempen hun eerste prik. 

Zorgverleners, 65-plussers en zo goed als alle risicopatiënten en prioritaire groepen (zwangere vrouwen en politie) kregen ondertussen een eerste prik. Zo’n 18% van de inwoners is zelfs al volledig gevaccineerd. In de week van 25 mei starten we met de 64-jarigen, en vaccineren we in dalende leeftijd.

Aantal vaccinaties piekt in juni
Juni wordt een ‘topmaand’: zo staan er in de week van 1 juni bijna 13 000 vaccins gepland in beide centra samen. En dat is slechts een voorbode voor wat nog komen moet. In juni zullen er in De Waai en De Zoerla 62 500 vaccins toegediend worden. Belangrijk hierbij is wel dat de levering van de vaccins van Johnson & Johnson geen verdere vertraging oplopen. Maar als alles goed loopt zullen alle volwassen inwoners van onze Eerstelijnszone begin juli een eerste prikje gekregen hebben. Ondertussen gaf ook de Hoge Gezondheidsraad (HGR) positief advies voor de vaccinatie van 16- en 17-jarigen. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zouden ook alle 16- en 17-jarigen tegen 11 juli een inenting kunnen krijgen. De Waai en De Zoerla zijn klaar om ook deze jonge bezoekers te ontvangen!

Tweede prik AstraZeneca na 8 weken
Vorige week beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land om de wachttijd tussen de eerste en tweede prik van het AstraZeneca-vaccin te verkorten van 12 naar 8 weken. Door de kortere wachttijd zouden alle volwassenen al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kunnen zijn. Dat is twee weken sneller dan wanneer het interval op 12 weken zou blijven.

  • Wie vanaf 14 mei een uitnodiging ontvangt, zal vanaf dan nog maar 8 weken moeten wachten tot de tweede prik.
  • Voor wie al een eerste prik of uitnodiging heeft gehad, verandert er niets. Het is ook niet mogelijk je geplande tweede dosis te laten vervroegen.

Tevredenheidspercentage van 98 procent voor vaccinatiecentra
De Vlamingen zijn tevreden over de vaccinatiecentra. Dat blijkt uit een enquête die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers liet uitvoeren bij bezoekers van tien vaccinatiecentra. “Onze lokale besturen, de medewerkers en de vele vrijwilligers krijgen een goed rapport. Liefst 98% van de respondenten is tevreden en geeft een score van minstens 8 op 10.” De Waai en De Zoerla maakten geen deel uit van de bevraging, maar aan de reacties merken we dat ook onze bezoekers zeer tevreden zijn over de werking. Een dikke dankjewel aan al onze medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet! Om hen te bedanken kregen al onze 556 vrijwilligers en medewerkers een pakketje vol lekkere streekproducten.

Vaccinatiegraad
In totaal zijn 45 368 of 47,02 procent van de 18-plussers uit de Eerstelijnszone Zuiderkempen een eerste keer gevaccineerd. Zo’n 17 021 inwoners uit ELZ Zuiderkempen zijn al volledig gevaccineerd. 4 358 Hulshoutenaars kregen al een eerste prikje. Dit is 50,11 procent van de volwassen bevolking.