Boomverzorging Hof ter Borght

Foto Hof ter Borght

Stichting Kempens Landschap is bezig met de voorbereidingen voor de verzorging van het park Hof ter Borght. Vanaf februari zullen de beheerwerken aan de monumentale bomen in het park van start gaan. Dit zijn werken waarvoor een erfgoedpremie is aangevraagd en die zullen uitgevoerd worden door een boomverzorger. Deze werken zullen zich vooral situeren in het parkgedeelte, waar de mooie bomen staan. Concreet houdt dit in dat de bomen in het park waar nodig een snoei of kroonreductie zullen ondergaan om ze zo lang mogelijk gezond in leven te houden. Slechts enkele exemplaren die niet meer te redden zijn, zullen gekapt worden.

Daarnaast zal er in het najaar-winter ook een houtkap plaatsvinden in samenwerking met de bosgroep. Hiervoor zijn de bomen reeds gemarkeerd met gele en rode bollen en cijfers. De gemarkeerde bomen zullen gekapt worden conform de beheersmaatregelen in het beheerplan. De markering in verschillende kleuren en cijfers is om de houtkap op te delen in meerdere houtloten. Het doel van deze kapping is drieledig:

  • Het grootste deel van de bomen die gekapt worden, is in functie van een dunning in het bosgedeelte. Zo komt er terug meer licht en ruimte in het bos en kan een gezond bos gecreëerd worden.
  • Langsheen de wandelpaden zal een veiligheidskap uitgevoerd worden waarbij dode of risicovolle bomen gekapt zullen worden. Zo kan het pad in het bos terug op een veilige manier opengesteld worden voor wandelaars.
  • Op de zichtas van kasteel tot Nete zullen ook bomen gekapt worden om deze zichtas terug open te maken.