De Merode

De deelprojecten van de Merode, zoals het wandelnetwerk en landschappelijke en ecologische verbindingen, strekken zich uit tot op het grondgebied van onze gemeente. Sinds de fusie van 1977 bestaat Hulshout uit drie deelgemeenten: Hulshout, Houtvenne en Westmeerbeek. Westmeerbeek ligt binnen de huidige perimeter van het plattelandsproject en was reeds opgenomen in het wandelnetwerk.

Voor onze gemeente was het zeer wenselijk om deze perimeter uit te breiden in westelijke richting, zodat delen van Hulshout verder stroomafwaarts van de Nete zouden worden opgenomen in het project. Hulshout heeft vier belangrijke gebouwen/gebieden in dit kader:

  • De Herenbossen
  • Het Toreke
  • Hoeve ‘t Bergske
  • Het natuurconcentratiegebied 

Ook het cultuurhistorische kasteel Ter Borght in Westmeerbeek kon volgens onze gemeente een plaats hebben in het Merode-project. Het kasteel is van een privéeigenaar die het thans aan het renoveren is en de bedoeling heeft er een hotel van te maken. Evenwel rond dit kasteel ligt een park dat volgens afspraken en samenwerkingsvormen zal opengesteld worden voor het publiek. De samenwerking had reeds vorm gekregen in het deelproject Ter Borght-de Merode, waar het Kempens Landschap, Natuurpunt en ANB zijn betrokken. Dit deelproject vormt sinds de toetreding van onze gemeente een geheel waarbij cultuurhistorische elementen, natuurbeheer en recreatie geïntegreerd worden. Om onder andere deze redenen besliste onze gemeenteraad een aanvraag te doen tot toetreding bij het Project de Merode. Wij hopen samen met de andere partners verder te bouwen aan het integraal plan van het project de Merode in een positieve zin.Ook het cultuurhistorische kasteel Ter Borght in Westmeerbeek kon volgens onze gemeente een plaats hebben in het Merode-project. Het kasteel is van een privéeigenaar die het thans aan het renoveren is en de bedoeling heeft er een hotel van te maken. Evenwel rond dit kasteel ligt een park dat volgens afspraken en samenwerkingsvormen zal opengesteld worden voor het publiek. De samenwerking had reeds vorm gekregen in het deelproject Ter Borght-de Merode, waar het Kempens Landschap, Natuurpunt en ANB zijn betrokken. Dit deelproject vormt sinds de toetreding van onze gemeente een geheel waarbij cultuurhistorische elementen, natuurbeheer en recreatie geïntegreerd worden. Om onder andere deze redenen besliste onze gemeenteraad een aanvraag te doen tot toetreding bij het Project de Merode. Wij hopen samen met de andere partners verder te bouwen aan het integraal plan van het project de Merode in een positieve zin.

 

De Merode