Kempens Karakter

Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de gemeentes Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

Met deze gemeenten werkt Kempens Karakter samen rond erfgoed. Cultureel erfgoed, onroerend erfgoed en toerisme hebben namelijk duidelijke raakpunten. Lees meer op www.kempenskarakter.be.

 

Enkele initiatieven in de kijker:

Jaarlijkse erfgoeddag

Thema van de erfgoeddag op 25 april 2021: Ons broodje is gebakken

'Hij laat zich de kaas niet van zijn brood eten.' 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.' 'Iemand op zijn brood geven.'
Deze uitdrukkingen met brood in de hoofdrol zijn even ruim in onze taal gekend als brood in ons dagelijks leven.

Daarom is er dit jaar een event georganiseerd waarbij inwoners samen met de bakker een brood kunnen bakken en tevens ondergedompeld worden in de geschiedenis van het brood en het belang ervan in ons leven. We gaan bakken met bakker en historicus Pieter Scholliers via een filmpje dat werd opgenomen in de Keesstromolen. Er konden (tot 10 april) pakketjes met ingrediënten gekocht worden om aan de slag te gaan met bloem die in de Keesstromolen zelf werd gemalen. Bekijk hieronder het filmpje met interessante uitleg en beeld van het bakken van brood in de traditionele houtoven.

Brood: Een geschiedenis van bakkers en hun brood - Pieter Scholliers


Erfgoedportaal verenigt digitaal Kempens Erfgoed

Duik mee in ons verleden!

Erfgoed leeft in de Kempen. Verspreid over het internet vind je heel wat oude beelden, krantenknipsels, tijdschriften en ander archiefmateriaal. Het nieuwe erfgoedportaal kempenserfgoed.be bundelt al deze informatie op één website voor (bijna) gans de Kempen. Het resultaat mag er zijn: erfgoedliefhebbers kunnen vanaf nu vlot rondneuzen op een overzichtelijke website. Bovendien zijn er toekomstplannen om de Kempense erfgoedbank nog verder uit te breiden.
Lees meer op de webpagina van Kempens Karakter.

Erfgoedportaal