Erfgoeddag 2021: De Nacht

Erfgoeddag in Hulshout:

Ons broodje is gebakken

Hij laat zich de kaas niet van zijn brood eten. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Iemand op zijn brood geven. Deze uitdrukkingen met brood in de hoofdrol zijn even ruim in onze taal gekend, als brood in ons dagelijks leven.

We nodigen u daarom uit om deel te nemen aan ons online event, waarin u samen met onze bakker brood kan bakken.

Tevens zal u door Peter Scholliers – auteur van het boek ‘Brood: een geschiedenis van bakkers en hun brood’ - ondergedompeld worden in de geschiedenis van het brood en het belang ervan voor onze samenleving.

We gaan dus bakken - met bakker én historicus.

Dit alles doen we in de Keesstromolen in Heist-op-den-Berg, waar het brood zal gebakken worden in een traditionele oven die met hout gestookt wordt. U kan alles volgen, veilig in uw bubbel, van thuis uit.

U heeft de keuze om gewoon online mee te volgen. Hiervoor wordt de link vanaf 24 april 2021 vanaf 00.00 uur op onze website en sociale media bekend gemaakt. Dit kan volledig gratis.
Of u kan een pakket met ingrediënten bij ons aanvragen, zodat u ook zelf aan de slag kan met de bloem die werd gemalen in de Keesstromolen.

U kan dan simultaan met onze bakker aan de slag in uw eigen keuken thuis.  In dit laatste geval dient u zich in te schrijven voor 10 april 2021, 10.00 uur, verdere info hierover kan u op onze website vinden.  U betaalt dan 4 euro voor de ingrediënten.

Inschrijven

Inschrijven is alleen noodzakelijk wanneer u een pakket met ingrediënten ten waarde van 4 € (cash te betalen bij afhaling) wenst te ontvangen. U ontvangt dan meel en bloem, gemalen in de Keesstromolen, waar de opname plaats vond. De receptuur wordt ook bijgeleverd, zodat jullie aan de slag kunnen. Echt simultaan bakken was niet mogelijk omwille van de duur van het proces in de traditionele bakoven, maar aan de hand van de receptuur kan u thuis een lekker artisanaal brood bakken, met de voorstelling van Peter Scholliers. Aan het werk in de traditionele bakoven zie je Johan Blockx en Dirk Van Hoof. Emile Van Pelt is de molenaar van de molen.

Hoe inschrijven?
Mail uw naam, adres en telefoonnummer naar cultuur@hulshout.be. Inschrijven kan tot en met 15 april 2021. Vanaf 19 april 2021 kan u dan het ingrediënten pakket in de bibliotheek van Hulshout komen afhalen. (Indien er iets zou wijzigen aan de manier waarop de pakketten verdeeld worden, omwille van coronamaatregelen  laten we dat uiterlijk 16 april 2021 weten.)

Wanneer u alleen de voorstelling wil bekijken, hoeft u zich niet in te schrijven. De link van de online activiteit kan u eveneens hier vinden vanaf 24 april 2021.

Alvast veel kijk en bakplezier.

erfgoeddag       erfgoeddag2      erfgoeddag 3

   

Neem zeker ook eens een kijkje op https://www.kempenskarakter.be/kalender-kempenskarakter/. Daar kan u terecht voor een volledig overzicht van het uitgebreide programma.