Site voor ouderen, jongeren en mensen met een handicap

Hulshout wil op site Ter Nethe een levendige en aangename omgeving creëren waar mensen, zowel jong als oud, graag vertoeven. Om dit te realiseren, zijn er grote veranderingen gepland omtrent de indeling van de site, waar momenteel het OCMW-gebouw en het woonzorgcentrum staan. We streven naar de uitvoering van de eerste fase in 2025. De grote lijnen zijn uitgetekend: de aanvraag voor de infrastructuurwerken is ingediend en het voorontwerp van de school en buitenschoolse kinderopvang is goedgekeurd. Aan de plannen voor het woonzorgcentrum en de voorziening voor mensen met een handicap wordt zeer hard verder gewerkt.

Een nieuwe school
Onze huidige gemeentelijke basisschool heeft twee vestigingen: Strepestraat en Grote Baan. De vestiging op de Grote Baan is al enkele jaren te klein en investeringen dringen zich op. Na het bekijken van de verschillende mogelijkheden leek het samenbrengen van de vestigingen op één centrale site de beste oplossing.  Site Ter Nethe zien we als dé langetermijnoplossing. We willen immers een toegankelijke, maar veilige omgeving voor onze kinderen, en daarnaast ruime aandacht voor een goede balans tussen bebouwing,  groen en open ruimten.

Een nieuw woonzorgcentrum, met voorziening voor mensen met een handicap
De richtlijnen voor woonzorgcentra worden steeds strenger en ons gebouw begint hieronder te lijden na 23 jaar. Bovendien hebben wij een aantal jaren geleden een vergunning gekregen voor 15 extra bedden, waardoor een nieuwbouw zich opdringt. Het belangrijkste uitgangspunt blijft publieke zorg. We streven naar een sterke, warme en lokale zorg, ook voor de meest kwetsbaren.

Eén van deze kwetsbare groepen zijn mensen met een handicap. Daarom zal er op Site Ter Nethe ook een voorziening gebouwd worden die in eerste instantie plaats biedt aan 8 personen met een handicap. Dit gebouw zal geïntegreerd worden in het nieuwe woonzorgcentrum, zodat er hier optimaal gebruik kan gemaakt worden van de verschillende diensten.

Een mix aan functies
Naast een nieuwe school met geïntegreerde buitenschoolse kinderopvang, een woonzorgcentrum en een voorziening voor mensen met een handicap blijft ook het huidige administratieve gebouw aanwezig. Verder vinden we op de site ook volkstuintjes en een dierenweide, én het behoud van groen. Het gemeentebestuur wil een sfeervolle site creëren voor jong tot minder jong, met een goede zorg en een warm hart voor iedereen. We kiezen voor een mix aan functies die we samen brengen op één site, omdat we hier efficiëntiewinsten en mogelijke samenwerkingsverbanden zien, zowel tussen de functies onderling als met externe partners.