Mario's Bakkerhuys

Over Mario's Bakkershuys

Mario's Bakkershuys

Mario Put is de tweede generatie bakker en nam de bakkerij – mits een tussenpauze van vijf jaar – over van zijn vader. “Mijn ouders hebben me nooit gepusht om bakker te worden. Het was eerder andersom; ze hadden graag dat ik ging verder studeren. Toch hebben ze ook nooit commentaar gehad op mijn beslissing om na 10 jaar werken in de bouw alsnog de bakkerij over te nemen.”

“Het vak heb ik voor een groot stuk van mijn papa geleerd. Bepaalde recepten die wij nu gebruiken, zijn nog steeds die van mijn papa. Ik heb er niets aan veranderd, ik moet ze alleen maken. Natuurlijk is het aanbod nu veel groter dan vroeger. Vroeger had je een wit brood, grijs brood, twee granenbroden en één donker brood. Wij hebben nu zes verschillende granenbroden en twee echte donkere broden. Ook tijgerpistolets waren er nog niet in de tijd dat mijn papa de bakkerij had. Hier zien we dus wel een evolutie. Qua patisserie is dit niet het geval in Houtvenne. We houden het bij het traditionele gebak.”

“Ik doe mijn job heel graag, omdat ik ontzettend graag met deeg werk. Patisserie is minder mijn ding, mede doordat het aan je handen blijft plakken. De reactie die ik dan meestal krijg, is dat deeg ook plakt, maar dat is bij mij niet het geval. Mijn papa noemt het bakkershanden. Ik haal deeg uit de kneder zonder dat deze aan mijn handen plakt. Mijn handen zijn dat gewoon; beetje bloem er aan en snel werken. Bij stagiairs zie je vaak wel dat het deeg blijft plakken. Bakkershanden is niet definieerbaar, maar het bestaat. Ik denk dat je het best bekijkt als puur ervaring. Gelukkig kan ik voor de patisserie rekenen op twee goede patissiers.”Brood Mario's Bakkershuys

“Wij produceren ook elk product zelf. Alles wordt hier de dag zelf vers gebakken. We werken hard en daardoor is het wel spijtig dat we zien dat bakkers een uitstervend ras zijn. Het verschil tussen een bakker en andere ondernemers is dat een ondernemer investeringen doet en weet dat hij binnen x aantal jaren zijn zaak kan overlaten. Wij doen investeringen om ons beroep minder zwaar te maken. 90% van de bakkers kan zijn zaak niet overlaten; dat is gewoon sluiten. Ik zou het heel spijtig vinden als er na mij geen bakker meer zou zijn in Houtvenne.”

Wat is het mooiste aan jouw beroep?

“Zoals gezegd werk ik heel graag met deeg. Bovendien werk ik ook wel graag ’s nachts omdat je dan niet voortdurend wordt lastig gevallen. We bakken omdat we het graag doen, maar natuurlijk ook om onze klanten gelukkig te maken. Bakken op zich is een passie, maar het is al de administratie errond die er soms voor zorgt dat het toch allemaal wat begint door te wegen. Om bakker te zijn moet je bepaalde zaken opgeven, maar dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan.”

Lees ook hier het artikel dat verscheen in het gemeenteboekje van oktober 2022.

Logo Mario's Bakkershuys

 

Mario's Bakkershuys016/85.05.60
Langestraat 46mario.put@telenet.be
2235 Houtvennewww.bakkersonline.be/bakkershuys

 

 

 

 

 

Zet u ook graag uw handelszaak of onderneming in de kijker? Neem dan contact op met lokale.economie@hulshout.be