Interview Cambio autodelen

De Cambio-deelwagen: probeer het ook!

In elk van onze deelgemeenten staat een Cambio-deelwagen tot uw beschikking. Via het reserveringssysteem kan u deze gebruiken wanneer u een auto nodig heeft. Ideaal voor mensen die maar af en toe met de auto gaan. We vroegen enkele inwoners naar hun ervaring met de deelwagen.

Voor Stef uit Westmeerbeek en Maarten uit Houtvenne biedt de deelwagen uitkomst.

Wat is de motivatie geweest om de deelwagen te gebruiken?
Stef: “Mijn eigen wagen sputterde de laatste tijd al wat tegen en de kosten liepen hoog op. Het was tijd om eens na te denken wat we als gezin gingen doen. Als jong gezin hebben we veel kosten en een nieuwe auto is niet zo snel op de oprit getoverd. Toen is Cambio-autodelen in beeld gekomen. Dit kan ik perfect combineren met de fiets. Het maakt het ook mogelijk om de privéritten en de professionele ritten te scheiden op de factuur.” 

Maarten: “Wij hebben één auto, omdat ik in Heist-op-den-Berg werk en op de fiets ga. Mijn vriendin rijdt met de auto naar haar werk in Leuven. Zij heeft om de week weekenddienst, en dan is het handig als ik ook een auto heb. Ik doe dan boodschappen of ga met de kinderen ergens naartoe. Voor ons is het cambio-systeem dus perfect om in het weekend meer mobiel te zijn.”


Vallen de kosten mee?
Stef: “Ja hoor. Er is wel een instapkost van € 185 euro, waarvan € 150  wordt terugbetaald als ik het abonnement opzeg. Ik heb gekozen voor de eenvoudige formule. Je kiest dat aan de hand van het aantal kilometers dat je per jaar aflegt. Ik heb mijn eerste factuur ontvangen en heb dus de prijs per kilometer kunnen berekenen. Op de website van Cambio is dit niet zo duidelijk. Het komt er op neer dat ik ongeveer 39 cent per kilometer betaal. Daar zit natuurlijk niet enkel de benzine in, maar ook de huur van de auto en de autoverzekering. Dus eigenlijk valt dat wel mee, vind ik.”

Maarten: “Op zich vallen de kosten goed mee. Je kan het abonnement kiezen dat past bij het gebruik. Wij hebben het basispakket, wat prima is als je veel korte ritten maakt. Als wij te veel lange ritten maken, dan is dat met dit pakket iets minder gunstig. Maar de kosten vallen zeker mee. Met de deelwagen in de buurt zullen wij zeker geen tweede wagen aanschaffen.”


Hoe vaak gebruikt u de auto?
Stef: Nu ik dicht bij huis werk, niet veel. Ik gebruik dus vaak mijn fiets, maar soms moet ik wel eens naar een vergadering of een afspraak ergens verder weg. Als ik niet kan carpoolen, neem ik de Cambio. Voor privé-doeleinden heb ik hem nog niet moeten gebruiken. Dat is ook logisch. Als ik een auto in een privésituatie nodig heb, is dat meestal na de werkuren en is mijn partner thuis. Er is dan dus ook een auto ter beschikking. Ik ben voor de rest ook eerder een huismus, al gaat mijn vrouw dat volledig ontkennen.

Maarten: “Op dit moment zo af en toe in het weekend, als mijn vriendin met de auto weg is. Maar als onze jongste dochter straks niet meer hoeft te slapen overdag, zal ik hem vaker reserveren. Dan kunnen we wat makkelijk op uitstap en zullen we meer ritjes maken.
 

Is het een gemakkelijk reservatiesysteem?
Stef: “Van zodra je inschrijving in orde is, krijg je een kaart toegestuurd. Je kan dan via de applicatie op je smartphone de auto reserveren tot een kwartier voor je hem nodig hebt. Met de kaart kan je de auto openen, en de sleutel kan je met een pincode uit het handschoenenkastje halen. De eerste keer leek het wel een ontdekkingstocht, maar het is eigenlijk heel simpel en wijst zichzelf uit.”

Maarten: “Ja absoluut. Ik gebruik de app en het is heel gemakkelijk om daarmee de auto te reserveren.”


Heeft u het idee dat het systeem bekend is bij de inwoners van Hulshout?
Stef: “Ik probeer in het oog te houden of de auto veel gebruikt wordt door te kijken of hij nog hetzelfde geparkeerd staat. Op dit moment denk ik dat ik één van de zeer weinige gebruikers ben.”

Maarten: “Ik heb het idee dat de auto nog niet zo heel veel gebruikt wordt, wat jamer is, want ik hoop echt dat dit systeem blijft bestaan.”
 

Waarom raadt u het andere inwoners aan?
Stef: “Het is zeer aangenaam rijden tegen een eerlijke prijs. Voor ons gezin is dit een zeer mooie besparing!”

Maarten: “Ideaal als je niet dagelijks een auto nodig hebt. Ik maak er graag gebruik van!”