Cybercrime in de Zuiderkempen

Cybercrime of cybercriminaliteit is een groeiend probleem in Herselt, Hulshout en Westerlo. In 2022 werd voor bijna 50.000 euro aan fraude gemeld. In 2024 liep dat bedrag op tot meer dan 800.000 euro. Inspecteur Jimmy Lauwers, expert cybercriminaliteit, van politiezone Zuiderkempen geeft ons meer informatie en legt uit hoe je jezelf kan beschermen.

De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit in de Zuiderkempen

Phishing, online oplichting en hacking komen het meeste voor. Bij phishing doen criminelen zich voor als betrouwbare instanties zoals een bank of overheidsdienst om je persoonlijke gegevens te stelen. Online oplichting gebeurt vaak via zoekertjessites: je betaalt, maar krijgt nooit je product. Bij hacking krijgen criminelen toegang tot je e-mail of sociale media.

De grootste misverstanden over cybercriminaliteit

Het grootste misverstand is dat mensen denken dat ze geen doelwit kunnen zijn omdat ze geen grote sommen geld hebben of geen belangrijke informatie bezitten. Iedereen kan slachtoffer worden, ongeacht je financiële situatie. Een ander misverstand is dat cybercriminelen zeer geavanceerde technieken gebruiken, terwijl veel aanvallen juist heel simpel zijn en gebruik maken van menselijke fouten.

Hoe word je meestal benaderd?

Meestal via e-mail, telefoon of sociale media. Oplichters doen zich voor als een betrouwbare instantie of zelfs een bekende en zetten je onder druk om snel te handelen.

Hoe herken je fraude?

  • Onverwachte berichten die vragen om geld of persoonlijke info.
  • Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.
  • Verdachte links in e-mails of berichten of telefoontjes van onbekende nummers.

Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en bij twijfel contact op te nemen met de betreffende instantie via een officieel kanaal.

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van de politie: https://www.politie.be/5365/contact/diensten/onthaal/cyberpreventie.

Nieuwe dreigingen?

Cybercriminelen worden slimmer en gebruiken nu ook AI en deepfake-technologie. Ook mobiele telefoons en slimme apparaten (zoals slimme deurbellen) zijn vaker doelwit. Het is belangrijk dat je je blijft informeren en up-to-date blijft met de nieuwste beveiligingsmaatregelen.

De komende maanden gaan we in 'het gemeenteblad' dieper in op verschillende vormen van cybercriminaliteit.

Politie Zuiderkempen

De Merodedreef 15, Westerlo (na afspraak)

014 53 96 00

www.politie.be/5365/contact