Inzameling asbest aan huis een groot succes, al 1 miljoen asbestgolfplaten aan huis ingezameld
IOK Afvalbeheer startte in 2019 als een van de eerste afvalintercommunales in Vlaanderen met het ophalen van hechtgebonden asbest aan huis, dankzij de subsidies van de OVAM aan een zeer voordelige kostprijs. Al van bij de start kende het project een groot succes. Gisteren werd de miljoenste golfplaat opgehaald.
Grote stappen naar een asbestveilige Kempen
IOK Afvalbeheer diende in 2018 als één van de eerste intercommunales in Vlaanderen bij OVAM een subsidiedossier in voor de ophaling aan huis van hechtgebonden asbest. De ervaringen uit het pilootproject in Merksplas, sinds 2016, kwamen hierbij goed van pas.
Samen verslaan we het asbestbeest
Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Asbestmaterialen worden met de jaren minder veilig door verwering, veroudering of schade. Ook als je asbest niet aanraakt, kan je blootstellingsrisico’s lopen. Daarom keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed en versterkte het verder in 2023 met focus op locaties voor kinderen en jongeren. Het actieplan Asbestafbouw wil gebouweigenaars aansturen en ondersteunen naar de realisatie van asbestveilige gebouwen. Deze kan je iedere dag gebruiken zonder dat je het risico loopt asbestvezels in te ademen. Het asbestattest is daarbij het handige ‘kompas’ dat informeert in welke stappen zij hun asbestveilige woning kunnen realiseren. Het grootste asbestpassief in onze gebouwen bestaat uit asbestcement. Daarom wil IOK Afvalbeheer gebouweigenaars graag blijven ondersteunen met een inzameling aan huis.
Ophalen hechtgebonden asbest aan huis 2019 – 2025

* Het gemiddeld gewicht van een golfplaat is 30 kg. Eind juni 2025 werd er 30.000 ton asbesthoudend materiaal aan huis opgehaald, of dus een equivalent van 1.000.000 golfplaten.
Verpakt naar het recyclagepark
Kempenaren kunnen kleinere hoeveelheden ook gratis afvoeren naar het recyclagepark. Tot 200 kg per gezin per jaar kan dat gratis. Belangrijk is wel dat dit enkel kan voor hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …) en dat het materiaal verplicht verpakt moet zijn in transparante bouwfolie.
Ook asbest rond leidingisolatie en in vloerbekleding
Eind 2020 werd gestart met het 2e luik van het plan van IOK en IOK Afvalbeheer om asbest versneld af te bouwen in de Kempen. IOK verkreeg subsidies van de OVAM om asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie te verwijderen. Deze niet-hechtgebonden asbestmaterialen kunnen voor veel asbestvezelverspreiding in woningen zorgen zonder dat je het ziet, maar wel inademt. Kempenaren kunnen nog tot begin 2026 gebruik maken van 50 % subsidies voor verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij leidingisolatie en vloerbedekking. Geïnteresseerde inwoners melden zich daarvoor best nu al aan via onze website om nog mee in de planning van dit jaar opgenomen te geraken.
Alle info: www.iok.be/asbest